© 2013 - 2019 webdesign by Equipware  ·  hosting by Manetti IT  ·   All Rights reserved  ·
 
 
mastocytose patienten vereniging logo
Anafylaxie.
Anafylaxie (ook wel anafylactische shock genoemd) is een plotseling optredende ernstige allergische reactie van het lichaam die levensbedreigend is. Bij een gevaar voor anafylaxie is het verstandig een hulpmiddel bij je te dragen.

Wat zijn allergenen?


Anafylaxie kan worden uitgelokt door allergenen. Allergenen zijn stoffen die van buiten het lichaam afkomstig zijn en een allergische reactie kunnen veroorzaken. Een allergeen kun je bijvoorbeeld binnenkrijgen door iets wat je eet (fruit, pinda's), door een insectenbeet/steek of door inname van medicijnen.

Allergische reactie


Meestal reageert je lichaam snel op een allergeen, maar de allergische reactie kan ook pas uren later optreden. Hoe sneller de allergische reactie optreedt, des te ernstiger is het beloop. Anafylaxie komt niet vaak voor maar is een gevaarlijke aandoening die direct behandeld moet worden.

Heb ik anafylaxie?


Anafylaxie wordt vastgesteld door alle symptomen te bekijken, het moment van de aanval, alle contactmomenten en gebeurtenissen in de uren voor het ontstaan van de symptomen (bijvoorbeeld lichamelijke inspanning, het innemen van medicijnen, het innemen van alcohol, infecties of stress) en de medische geschiedenis. Toch blijft in veel gevallen de exacte oorzaak onbekend.

Anafylaxie is onvoorspelbaar. Iemand kan de ene keer een milde reactie hebben, terwijl de volgende keer ernstig of levensbedreigend kan zijn. Bovendien kunnen allergische reacties beginnen met milde symptomen en zich vervolgens snel ontwikkelen tot een heftige, levensbedreigende anafylaxie. Wees hier goed op voorbereid. Overleg met je arts hoe je dit het beste kunt doen.

Op deze website vind je informatie over de oorzaken, symptomen en behandeling van anafylaxie (ook wel anafylactische shock).

Adrenaline (epinefrine) is hét middel om anafylaxie te behandelen.
Als je eerder een anafylactische reactie/shock of anafylaxie hebt gehad of je arts heeft geconstateerd dat je een risico loopt op anafylaxie, dan wordt een recept uitgeschreven voor een adrenaline auto-injector. Dit is een automatische injectiespuit, waarmee je zelf of door iemand anders een standaard dosis adrenaline in je dijbeen kunt (laten) spuiten.

Zorg dat je altijd een s.o.s. ketting draagt waarin staat omschreven welke ziekte's je hebt.

Bron: allergiebehandelen.nl